Luffa

Oglej si video, kako sva vzgojili gobice za pomivanje posode

Oglej si video, kako sva vzgojili gobice za pomivanje posode

V Muziki pomivamo posodo z gobicami, ki so zrasle na domačem vrtu. Vem, da se sliši neverjetno, zato prilagamo video dokaz. Dejansko smo spomladi posejali lufo, tako se imenuje rastlina, pridno zalivali in jeseni potrgali plodove, ki jih je treba le očistiti in narezati, da dobiš pomivalne gobice. To je vse. Iz parih sadik smo pridelali toliko gobic, da od takrat nismo kupili nobene klasične gobice za pomivanje.

To pa je dober občutek. Običajna gospodinjska gobica je narejena iz različnih materijalov in gre v mešane odpadke. Težko je najti biorazgradljivo, saj tudi tiste iz kokosovih vlaken kombinirajo z umetnimi materijali. Vemo, da so gobice najbolj umazana stvar v kuhinji – da bi se izognili razvoju bakterij, bi jo morali menjati vsak teden. To je kakšnih 50 gobic na leto. Kar veliko. 

Naša luffa je biorazgradljiva. Ko omaga, jo preprosto kompostiramo. Ampak to se ne zgodi tako hitro, lufa je neverjetno zdržljiva. Z eno lufa gobico lahko pomivaš posodo vsaj en mesec. Naravno deluje protimikrobno, zato se v njej ne morejo razviti neprijetni vonji. Po uporabi jo je treba le osušiti, zato imamo nad umivalnikom kaveljček posebej zanjo. 

Končno res dobra alternativa gobicam za pomivanje. Poleg lufe uporabljamo le še leseno krtačko na dolgem ročaju. Zaradi mrežaste strukture je rahlo abrazivna, zato z njo čistimo tudi štedilnik, umivalnik…par kapljic ekološkega čistila na lufa gobici se odlično speni. Lahko bi jo imeli tudi v kopalnici za umivanje in piling telesa. Lufa je v naših krajih enoletnica, sicer tropska ovijalka iz družin buč. Imenuje se Luffa cylindrica, gobasta buča ali egiptovska kumara, njena vsestranska uporaba pa je bila znana že v 16. stoletju. Podolgovati, kumaram podobni plodovi so užitni, ko dozori, pa je njena sredica groba in vlaknata. Iz tega narežemo gobice za pomivanje. Poglejte še video, naj vas navduši!