Baklava

Čeprav sem šla v Bosno zaradi piramid, sem najprej pomislila na pite, baklave, hurmašice, pravo turško kavo iz bakrene džezve in lokum.

Med piramidami

Eni pravijo, da so piramide le domišljija in posel, drugi, da je tam nekaj skrivnostnega, tretji da gre za najstarejše in največje piramide na svetu. Rada si ustvarim svoje mnenje pri takih rečeh. Izbrala sem si enega izmed vročih poletnih dni, temperatura se je že zjutraj dvigala proti tridesetim stopinjam, kupila zeleno karto za avto in v navigacijo vtipkala destinacijo Visoko. Tja sem prispela v napol kuhanem stanju: mejni prehodi, delo na cesti, ki menda traja že več mesecev, muhasta klima, ki je pihala zdaj toplo, zdaj hladno, odvisno od razpoloženja. 

Po nekajurni vožnji sem spet pomislila na znamenito bosansko kuhinjo, vendar nisem imela sreče. V mestu Visoko, le dvajset kilometrov oddaljenem od Sarajeva, so imeli le splošno znan jedilnik z žara. Pih, saj ni pomemno, prišla sem namreč pogledat piramide. Naslednji dan sem že ob vstopu v arheološki park zagledala napis čez pol ceste: tradicionalna bosanska kuhinja, vse ekološko. Seveda sem zavila najprej k njim. Škoda da nisem tega vedela prejšnji dan.

Od šestih jedi, ki jih je nudila majhna restavracija, je bilo pet veganskih. Mladi lastnik se je široko nasmejal. Ne, ni vegan, je odkimaval, nima pa nič proti takšni hrani, saj tudi oni doma ne jedo vsak dan mesa. Zelenjava je tudi cenejša, starši imajo velik vrt, itak. Tašča peče pite, tast jih dostavlja, kaj dela žena, ni povedal, ampak slišati je bilo, da je dober posel družinska stvar. Ponudil je sok iz sveže stisnjenih malin, zjutraj so jih nabirali nekje v planinah, pokaže z roko, turško kavo je imel kuhano v termovski. Veste, je zaupno dodal, vsi imajo raje tisto iz aparata. Moj apetit in poznavanje prave bosanske hrane ga je navdušil, prisedel je in se razgovoril o tem, da vedno več gostov sprašuje po veganski hrani. “Vidite današnji jedilnik? Pita iz buče. Fižolova čorba. Nihče me še ni vprašal po čevapčičih.” Pa piramide, se pozanimam po novinarsko. “Ej, ljudje sedijo notri tudi po več ur, v teh rovih. Z vsega sveta prihajajo. To morate sami pogledati.” Točno to je bil moj namen. Po odličnem zajtrku je bil spust na prave frekvence globoko pod zemljo impresiven, odkritja neverjetna, vrnitev v našo civilizacijo pa zaskrbljujoča. Domov sem se vrnila po isti poti, vendar sem se vozila dve uri manj in porabila temu primerno manj goriva. Sem se morda pomikala po kakšnih drugih dimenzijah? Res ne vem, sem si pa doma zaželela prave baklave in močne turške kave. Namesto sladkorja je v tej moji baklavi pregrešno veliko agavinega sirupa, ki se dobi v steklenih kozarcih, da se izognem plastični embalaži. Kozarec bom seveda ponovno uporabila. Odpadki so velika tema, morda večja od piramid.

Slastna baklava

Avtor recepta: Beba Splichal

2
1h20min

Sestavine

 • Vlečeno testo: 300 g moke
 • ščepec soli
 • 2 žlici olja
 • 100 ml olja za pomazanje testa
 • 400 g mletih orehov
 • 100 g sesekljanih
 • 250 ml agavinega sirupa
 • sok pol limone
 • limona z užitno lupino

Priprava

 • Zmešajte vse sestavine za testo in toliko mlačne vode, da lahko ugnetete voljno, mehko testo. Čez hlebček poveznite skledo in pustite pol ure na sobni temperaturi. Na pomokanem prtu testo tanko razvaljajte in razvlecite kot za zavitek. Razrežite v velikosti pekača, da dobite približno deset listov.
 • Pečico vključite na 200 stopinj.
 • Zmešajte mlete in sesekljane orehe. Pekač dobro namastite, položite vanj prve tri liste (kore), in vsakega namastite. Tretji list namastite in posipajte s približno četrtino orehov in tako nadaljujete, da vam ostanejo zadnji trije listi prazni kot na začetku. Zgornji list naj bo nenamaščen. Z ostrim nožem zarežite baklavo v obliki rombov.
 • Pecite približno pol ure, da bo baklava lepe rjave barve.
 • Sirup in 250 ml vode zavrete z limonovim sokom, takoj odstavite in pustite, da se ohladi. Limono narežite na tanke kolobarje.
 • Še vročo baklavo zalijete s hladnim sirupom in obložite z rezinami limone. Obtežite s krožnikom ali čim podobnim.
 • Ohlajeno baklavo pokrijete s folijo (biorazgradljivo) in postavite v hladilnik. Najboljša bo naslednje dni.